- – z dužniny plodu kokosovníku z kokosového ořechu
- – za studena lisovaný má jemnou kokosovou chuť a vůni
- – při pokojových teplotách je měkký až polotekutý a bělavý
- – v létě, při teplotě lidského těla je úplně kapalný a bezbarvý, v lednici tuhne
- – zdravý pro konzumaci je pouze kokosový olej panenský, za studena lisovaný
Za studena lisovaný kokosový olej
- – neobsahuje transmastné kyseliny
- – přibližně 50% mastných kyselin panenského kokosového oleje tvoří kyselina laurová (C12)
- – 20% kyselina myristová (C14)
- – 8% kyselina kaprylová (C8)
- – 7% kyselina kaprinová (C10)
- – 7% kyselina palmitová (C16)
- – 6% omega 9 mastné kyseliny
- – 2% omega6 mastné kyseliny
Pro vysvětlení:
- – nasycené tuky tedy tvoří 87 až 92% mastných kyselin kokosového oleje je nasycených
- – ale většinu z nich tvoří triacylyceridy, tedy sloučeniny (estery) glycerolu a tří mastných kyselin, se středně dlouhými řetězci.
- – tyto mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci obsahují 8 až 14 atomů uhlíku C8 – C14
- – k jejich trávení není potřeba žluč, jsou tedy velmi dobře stravitelné, vstřebávají se v tenkém střevě přímo do krve bez nutnosti štěpení a reesterifikace
- – v játrech jsou oxidovány a jsou zdrojem energie, neukládají se do tukové tkáně, nezvyšují hladinu LD cholesterolu
- – nezpůsobují kardiovaskulární onemocnění
- – nemají negativní účinky na zdraví
- – jsou zdraví prospěšné, mají vyšší sytivost než jiné tuky
- – mohou pomáhat při hubnutí
- – podobné tukům mateřského mléka
Zdravotní účinky
- – vhodný pro lidi trpící alergií bílkoviny živočišného mléka nebo intolerancí laktózy
- – alternativa pro ty, kteří živočišné tuky nechtějí konzumovat z filozofických, náboženských či etických důvodů (např. pro vegany)
- – je vhodné jej konzumovat při přemnožení kvasinek v organismu
- – za studena lisovaný kokosový olej je možné podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců
- – použití při vaření maso-zeleninových nebo ovocných příkrmů anebo do kaší
- – tuky jsou podobné těm přítomným v mateřském mléce a přidává se i do umělého mléka
- – komplexně podporuje správnou funkci imunitního systému
- – působí i proti nádorům
- – 1/2 mastných kyselin kokosového oleje tvoří kyselina laurová, ta má baktericidní a antivirotické účinky
- – působí i proti zubnímu kazu
- – díky účinkům kyseliny kaprylové, kyseliny kaprinové a kyseliny laurové vhodné užívat vnitřně při přemnožení kvasinek v organismu, při moučnivce
- – polyfenoly a antioxidanty, zvyšuje vstřebatelnost vápníku a hořčíku
- – je vynikající kosmetickou surovinou
- – lze ho používat samostatně do vlasů či k mazání vlhké pokožky
- – kůži některých lidí dráždí či vysušuje, především u kojenců je třeba opatrně na kousku kůže vyzkoušet toleranci
- – jako sluneční ochranná kosmetika, zachytí asi 20% UV záření
- – používá se také pro výrobu krémů, mastí, tělových mlék, balzámů na rty, vlasové kosmetiky, holicích krémů, odličovačů, mýdel, deodorantů, repelentů či zubních past
- – má protizánětlivé účinky
Pokud potřebujete poradenství zdravého životního stylu nejen v oblasti zelených potravin, se kterými pracuji (produkty Green ways) a sestavuji plány na detoxikaci organismu a léčbu různých zdravotních problémů, máte jakýkoliv zdravotní anebo psychický problém, jsem Vám plně k dispozici.
Pavla Růžičková |
www.MakeUp4U.cz |
E-shop s italskou kosmetikou |
info@MakeUp4U.cz |
Blog | ||
Flickr |