Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejen lékem, ale i potravinou.
V brusinkách nalezneme účinné flavonoidy proanthokyanidiny (PAC), které již severoameriční indiáni využívali pro jejich antibakteriální vlastnosti už před 300 lety k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou velkoplodé kanadské brusinky řazeny mezi potraviny s největším prospěchem pro lidské zdraví.
Vliv i na ochranu žaludeční sliznice
Látky obsažené v amerických brusinkách mají kromě vlivu na močové cesty vliv i na ochranu žaludeční sliznice. Jejich protipřilnavý účinek dokáže zabránit bakteriím Helicobacter pylori, které poškozují žaludeční sliznici a způsobují vznik vředů v zažívacím traktu, aby se usazovaly na vnitřní žaludeční stěně. Přítomnost těchto bakterií významně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou žaludku.
Brusinky mají také vysoký podíl antioxidantů. Ochraňují tak buňky před stárnutím, poškozením volnými radikály a fungují jako prevence proti zhoubnému bujení. Mají širokou škálu vitaminů, minerálů a obsahují vysoké procento antioxidantů. V červených bobulích se nachází řada minerálů nezbytných pro správné fungování našeho těla, jako je vápník, hořčík, železo, sodík nebo draslík. Z vitaminů v nich lze nalézt B3,E a K. vitamin C, který spolu s flavonoidy a polyfenoly, působí jako silný antioxidant.
Zánět močových cest
Infekce močových cest jsou druhou nejčastější bakteriální infekcí. Postihuje hlavně ženy, protože mají kratší močovou trubici. Bakterie se tak snadněji šíří do močového měchýře. Nejčastější příčinou, až 85 % zánětů močových cest je bakterie E.coli, která žije v našich střevech, kde je důležitá pro trávení. Tato bakterie má schopnost se ve vlhkém prostředí pohybovat pomocí fimbrií a cestuje z okolí konečníku do močové trubice.
Výzkumy potvrdily, že americké brusinky obsahují látky, které znemožňují bakteriím E.coli uchytit se na stěnách močových cest a močového měchýře. Škodlivé bakterie jsou tedy z těla vyplaveny močí a zabrání se vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin.
Tvorba zubního kazu
Přínosem brusinek je také omezení tvorby zubního kazu. Platí to u brusinek, které obsahují přidaný cukr. raději než brusinkové nápoje doporučujeme sušené brusinky.
Látkové složení listů brusinky
- Arbutin min 4 – 9%
- Třísloviny
- Flavonidy
- Minerální soli
- Kyseliny organického typu
Látkové složení plodů brusinky
- Cukry
- Kyselina citronová
- Kyselina šťavelová
- Kyselina benzoová
- Karotenoidy
- Vitamíny C, B3 a K
- Flavonoidy
- Třísloviny
- Glykosidy
Pokud potřebujete poradenství zdravého životního stylu nejen v oblasti zelených potravin, se kterými pracuji a sestavuji plány na detoxikaci organismu a léčbu různých zdravotních problémů, máte jakýkoliv zdravotní a nebo psychický problém, jsem Vám plně k dispozici.
Pavla Růžičková |
www.MakeUp4U.cz |
E-shop s italskou kosmetikou |
info@MakeUp4U.cz |
Blog | ||
Flickr |